File de carte. O alta lectie. Frica


File de carte. O alta lectie. FricaCe ne desparte de “dincolo”? Exista un dincolo sau ne invartim in cerc cu unicul scop de a ne intoarce de unde am plecat? Caci nu vad decat aceeasi imagine si un tipar pe care il respecta cu totii ca in transa.In fata mea, o mama ducand de mana un copil nu mai mare de trei ani. Un baietel cu ochi mari, albastri. Se chinuie cu greu sa tina pasul. Se opreste pret de doua secunde in fata vitrinei unei librarii. Probabil i-au atras atentia cartile cu coperte colorate si imaginile lor zarite prin geamul mare. Mama il trage grabita de mana mica: ”hai sa mergem!” si el ramane cu gatul usor sucit in urma, cu privirea agatata. Apoi continua sa paseasca repede pe urmele mamei sale. Dupa cativa pasi se opreste din nou. De data asta a vazut o frunza adusa de vant chiar la picioarele sale. Se apleaca dupa ea, curios. ”Nu pune mana!” ii spune femeia pe un ton imperativ si zoreste parca si mai tare pasul… mult prea repede pentru bietul copil. El incepe sa planga si mama il ia in brate, oftand. Il salta putin, ca sa-l apuce mai bine si porneste iar adusa usor de spate. Se uita cu repeziciune in jur, cautand parca ajutor, si-i spune cu o voce mai blanda: ”gata, gata…hai cu mama!”.
Oare de ce din momentul in care ne nastem, suntem invatati sa “nu”facem, sa ne pazim, sa ne ferim? ”Nu e voie!”, ”nu pune mana!”, ”ai grija!”… Invatam temeinic lectia numita “frica”! Si ni se intipareste atat de bine in subconstient, ne-o insusim cu atata convingere, incat ajungem sa fim condusi de ea. Frica primeaza oricarei actiuni pe care vrem sa o intreprindem.
Devenim adulti tinzand spre succes, manati de frica. Frica pentru ziua de maine, uitand sa traim azi, frica de esec, frica de dezamagire, frica de virusi si bacterii( ne vaccinam intr-o veselie pentru cele mai banale boli, pentru care strabunii nostri ne-au transmis genetic anticorpi), frica pana si de … Dumnezeu, devenita deja adanca cugetare! … ”Om cu frica lui Dumnezeu!”. De ce nu om cu iubirea lui Dumnezeu? Ne-am nascut din lumina, plini de viata si treptat le inlocuim cu frica, intuneric si ne condamnam la o existenta pusa sub semnul fatidicului. Frica ridicata la rang de virtute! Oare tarânii ii e frica de ploaie , sau o asteapta ca pe o izbavire? Oare cerului ii e teama de stele si desertului de soare?
Ne trezim de cele mai multe ori intepeniti, nedumeriti, pe pragul unei usi intredeschise. Nici inauntru, nici afara. Firava siguranta a pragului ne tintuieste locului. Ce-o fi dincolo de usa? Cand am deschis-o? Cum am ajuns aici?
Unde esti viata, sa-mi raspunzi la intrebari? Unde este lumea mea? Cum ies de aici? Mai intai ar trebui sa-mi dau seama cum am intrat. Curiozitatea mea, de buna seama! Nu las niciodata vreo usa nedeschisa! Trebuie eu sa le iau la rand pe toate… lustruite, ruginite. Mai ales cele ruginite! Alea ma atrag cel mai tare. Scartaitul lor greu, aerul misterios, mirosul timpului care-a sapat in fier. Si acum, ma uit de jur imprejur si mi-e imposibil sa zaresc o alta usa care sa se lase deschisa inaintea mea. O fi fost ultima! Imposibil! Trebuie doar sa ignor furnicarul din fata ochilor mei!
Arunca-ma vant, in cele patru zari, sa ma intind pe-o aripa de vreme, sa-mi pot zari izbavirea in rasarit!
Cazut-a peste mine lacrima lui Iisus si strigatul pe cruce. Ia-ma inapoi la tine si reda-mi lumina ochilor! Arunca-ma apoi din nou aici, sa pot afla calea!
Timpul se frange si eu odata cu el. Printre cioburile clepsidrei sparte imi caut bucati de aducere aminte, de raspunsuri pe care sufletul meu le cunoaste dar mintea nu stie cum sa le descifreze, pentru ca mintea mi-e plina de reteaua labirintica a invatamintelor asimilate acum; frica, neputinta, deznadejde.

 

sursa foto: internet

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s